Şenol Karakaş
Dünya Sosyal Forumu 25 Mart-1 Nisan tarihlerinde Tunus'ta düzenlendi. Yüzlerce toplantıda bir araya gelen sosyal hareketlerin aktivistleri kapitalizmin krizini, iklim değişimini, nükleer enerjiyi, kadınların özgürlük mücadelesini, yerel direnişleri, sendikaların küresel eylem birliğinin önemini tartıştı. Ama Tunus'ta alttan alta yaşanan en önemli tartışma Arap devrimleriydi.
Tunus'ta devrimin üzerinden iki yıl geçti. Tunus'ta başlayan ayaklanmalar Mısır'a, Bahreyn'e, Kuveyt'e, Libya'ya ve Suriye’ye sıçradı.
Özellikle Tahrir Meydanı devrimlere yeni bir ivme kazandırdı ve Suriye devrimler dalgasının son halkasını oluşturuyor.
DSF'nin en önemli yanı, çeşitli ülkelerde diktatörlüklere karşı mücadele eden ama çok farklı fikir ve deneyimlere sahip olan Tunus'lu, Suriyeli, Mısır'lı, Filistin'li devrimcilerin bir araya gelip tartışmasına zemin yaratmasıydı.
Sosyal Forumu düzenleyen komite forumun çalışmalarına 35 bin kişinin katıldığını açıkladı. 35 bin kişi, kitlesel eylemlerle diktatörleri devirmenin mümkün olduğunun yeniden kanıtlandığı Tunus'ta bütün tartışmalara devrimci bir pencereden, kapitalizmin yıkılması açısından bakarak tartıştı.
“Halk rejimi istemiyor”
Forum günlerinde iki yürüyüş oldu. İkisine de yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Yürüyüşlerde Tunus ve Mısır'dan katılanlar, ''Halk borçların ödenmesini istemiyor'' sloganını attılar. ''Halk rejimi istemiyor'' sloganı Arap devrimlerinin birleşik sloganıydı. Devrimlerin gerçekleştiği ülkelerde şimdi sorun, diktatörlüklerin arkasından seçimle işbaşına gelen hükümetlerin uygulamayı hedeflediği ekonomik ve siyasi programlar.
Sosyal Forum'da gerçekleşen yürüyüşler, tüm Arap halkları açısından ve tüm Ortdaoğu siyasi gelişmeleri için Filistin sorununun ne kadar önemli olduğunu da gösterdi.
Her kortej, Filistin'e özgürlük için slogan atıyordu. ''Halk Filistin'e özgülük istiyor'' sloganı tüm Arap halklarının İsrail işgalini kendi kanayan yarası olarak gördüğünü de gösteriyor.
DSF'de Uluslarası Sosyalizm Akımı da stant açtı, İpanya, İngiltere, Gana, Türkiye, Mısır, Almanya ve Tunus'tan yoldaşlar birlikte stant açtı, birlikte yürüdü.