1 Haziran’da İstanbul Gaziosmanpaşa’da PKK lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi için imza toplanan BDP üyeleri faşistlerin silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda dört kişi yaralandı, yaralananlardan birisinin durumu ağır.
Faşistlerin bu ilk saldırısı değil. Geçtiğimiz hafta Kürt aktivistlerin Kadıköy’de açtığı standa da İşçi Partililer faşistlerle beraber saldırmıştı.
MHP’yi biliyoruz. Geçmişi cinayetlerle, provokasyonlarla dolu bir parti. Kürt sorununda barışçıl en küçük adıma karşı.
Özellikle çözüm süreci başladığından beri, MHP lideri Devlet Bahçeli, meclis konuşmalarında çözüm sürecini yerden yere vuruyor. Abdullah Öcalan’la kurulan diyaloğu aşağılıyor, kabul edilemez buluyor. Çözüm sürecinin derhal sonlandırılmasını talep ediyor.
MHP ve Devlet Bahçeli, 50 bin kişinin öldüğü savaşın devamından yana. Faşistlerin fırsatları değerlendirip sokak saldırılarını tırmandırmamaları, bazı kesimlerin MHP’nin merkeze kaydığı yönünde yorumlar yapmasına neden oldu. Bu yorumlar iki açıdan yanlış: Birincisi, MHP’li kadrolar saldırmıyor değiller. Her ay bir okulda, faşistler özellikle Kürt öğrencilere saldırıyor. Son yıllarda artan linç girişimlerinin hepsinde MHP’lilerin planlama aşamasından uygulama aşamasına kadar parmağı var.
MHP’nin uslandığı yönündeki görüşün ikinci hatası şu: Faşist hareket rekasiyoner bir sokak hareketi olsa da sokaktan ibaret bir siyasal organizma değildir ve belli başlı stratejilere sahiptir. Devlet Bahçeli’nin kitlesini sokağa dökmek istememesi, merkeze kaymasıyla değil, henüz sokak hareketlenmelerinin örgütlenmesi için kaçınılmaz hale gelmemiş olmasındandır.
MHP faşist bir partidir! Çözüm sürecine, barışa, diyaloğa karşıdır! Savaştan yana olduğunu her fırsatta dile getirmektedir. Gazisomanpaşa’daki saldırı faşistlerin çözüm sürecine duydukları öfkenin bir yansımasıdır. Barış süreci geliştikçe, MHP’nin de üzerinde yükseldiği ırkçı-milliyetçi ideolojik çimento dağılıyor. Bu nedenle, faşist hareketin gerilemesi için barış sürecinin gelişmesi, çözüm yönündeki adımların hızlanması ve hükümete kalıcı bir barış yönünde adımlar atması için basınç yapılması çok önemli.