Arife Köse Meclis’in gündemine gelecek olan tezkere hakkında yazdı...
Bir yandan İslam Devleti’ne karşı “terörle mücadele” adı altında kurulan ABD önderliğindeki NATO ittifakı ve Türkiye’nin bu ittifaka nasıl dâhil olacağı tartışılırken, diğer yandan hükümet meclis açılır açılmaz ilk iş olarak Irak ve Suriye tezkerelerinin süresini yeniden uzatmaya hazırlanıyor.
Irak ve Suriye tezkereleri
Suriye tezkeresi, Urfa’nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından atılan top mermisinin sonucunda beş kişinin ölmesiyle 4 Ekim 2012’de kabul edilmişti. Tezkere hükümete, ordunun yabancı ülkere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin bir yıl süreyle yetki veriyordu. Bu tezkerenin süresi 4 Ekim 2014’te doluyor.
Irak’ın kuzeyine, yani Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bulunduğu bölgeye operasyon izni veren tezkerenin süresi ise 17 Ekim’de doluyor.
Ayrıca Türkiye bir süre önce Irak’ta tampon bölge kurulmasını da önermişti.
Tezkereler geçmemeli
Hem tampon bölge kurulması önerisi hem de Irak ve Suriye tezkerelerinin uzatılması Türkiye’nin ABD’nin savaş koalisyonuna ortak olması anlamına geliyor. Böylece hükümet İslam Devleti’ne karşı savaş koalisyonunun dışında kalmamış ve istediği zaman bu çerçevede harekete geçebilme olanağına sahip olmuş olacak.
Aynı zamanda, Kürtlerin hakim olduğu bölgelerin etrafını sarmış ve istediği zaman bu bölgelere asker gönderme yetkisini almış olacak. Ayrıca her iki sınırdan savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli, Rojovalı, Iraklı mültecilerin geçişini engellemiş olacak. Bu iki tezkere de savaşa ortak olmak demektir ve mecliste reddedilmelidir.