Yüzbinlerce işçi, emekli, göçmen ve öğrenci, 4 Nisan Cumartesi günü Roma’da İtalya hükümetinin ekonomik krize dair politikalarını protesto etmek amacıyla toplandı. İtalya’nın en büyük sendikalarından solcu İtalyan Genel İşçi Konfederasyonu’na (CGIL) bağlı işçiler başlarına kırmızı şapkalar takarak CGIL’in kızıl bayraklarını taşıdılar.
“Birlikte yeni bir geleceği kurabiliriz” ve “Yeni Mussolini istifa!” yazılı pankartların önünde “Yapılması gerekli olanla yapılanlar arasında büyük bir fark var” diye konuştu CGIL lideri Guglielmo Epifani “Bu meydanı bir kez daha böyle dolu görmek çok güzel”.
Roma meydanı 2002 yılında haksız işten çıkarmaları kolaylaştıracak bir yasa tasarısına karşı yapılan 3 milyon kişilik bir gösteriye sahne olmuştu. Bu protesto geçen yıl yapılan seçimlerde üçüncü kez başbakan seçilen Silvio Berlusconi hükümetine karşı yapılmıştı.
 Cumartesi günkü eyleme protestocuları taşımak için 40 tren vagonu ve yaklaşık 4800 otobüs kullanıldı. Tüm eylemciler Circo Massimo’da, bugünlerde bir park olarak kullanılan antik hipodromda bir araya geldiler. Toplam eylemci sayısının 2 Milyonu aştığı tahmin ediliyor.
Eylemde işçilerin ve öğrencilerin yanı sıra pek çoğu farklı ülkelerden illegal yollarla gelmiş olan göçmenler de bulunuyordu. Eylemci göçmenler işlerini ilk kaybedenlerin ve güvencesiz çalıştırılanların her zaman kendileri olduğuna dikkat çekerek ülkede yükselen ırkçılığa tepki gösterdiler.
Bunlar olurken Berlusconi, medyayı krizi abartmakla suçluyor ve İtalya’nın diğer tüm ülkelerden çok daha iyi durumda olduğu konusunda ısrar ediyor. “Hükümet işlerini kaybetmiş insanlara çekler vermek gibi tedbirler almak yerine sürekli bir takım açıklamalar yapıyor” diyor Achille Mantovani isimli bir eylemci “Berlusconi konuşuyor da konuşuyor, ancak ortada hiç para yok”
İtalyan ekonomisinde geçen yılın üçüncü çeyreğinde durgunluk yaşamaya başlandı, ülkenin gayrisafi milli hasılası %1 azalarak 1975’ten bu yana en kötü düşüşünü gerçekleştirdi. İtalya’da endüstri ekonomik krizden işten çıkarmalarla sonuçlanan sert darbeler yedi. Ocak ve Şubat aylarında toplam 370,500 kişi işsiz kaldı, bu rakam geçen yılki rakamın %46 üstünde.
Eylemciler, geçtiğimiz hafta G20 toplantısında fotoğraf çekimi sırasında Berlusconi’nin kendisini duyurmak için ABD başkanı Obama’ya seslenişlerini taklit ederek “Mister Obamaaa…” diye bağırdılar.
Açılan bir poster, Obama’nın seçim kampanyası sırasındaki bir sloganını Berlusconi’ye ve ekonomik kriz dönemine uyarlıyordu: “Berluscama, Yes You Can’t!” (Evet, Başaramazsınız!)
Başka bir posterse İtalyan sağının suçla mücadele konusunda başlattıkları kampanyanın “Şehri Güvenli Hale Getirelim” sloganını kullanıyordu ancak bu kez demir parmaklıkların ardında Berlusconi’nin fotoğrafı bulunuyordu.
CGIL, hükümetin politikalarına karşı tepkisini 25 Nisan’da, 1 Mayıs’ta ve 2 Haziran’daki Cumhuriyet gününde yapacağı kitlesel eylemlerle göstermeyi sürdürecek.

Berk Efe Altınal

Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası