KEG yine sokaktaydı
Küresel Eylem Grubu'nun iklim değişikliğine karşı 6. büyük mitingine dönük kampanya İstanbul, İzmir ve Ankara'da canlı bir şekilde geçti. Sokak, küresel ısınmaya çok ilgiliydi ve derhal tedbir alınmasını istiyordu.
- İstanbul'un iki yakasında 50 bin bildiri dağıtıldı. Bildiri alanlardan KEG'in gezegeni kurtar çağrısına büyük destek geldi. sokata onlarca kişiyle iklim değişikliği ve antikapitalist politikalar konuşuldu. Koç ve Maltepe Üniversiteleri'nde ilk kez küresel ısınma toplantıları yapıldı. KEG aktivistleri çeşitli radyo kanallarında konuştu, eyleme katılım çağrısı yaptı
- Açık Radyo ve Şehir Tiyatroları işbirliğiyle hazırlanan çocuklara dönük küresel ısınma eğitimini KEG aktivistleri verdi. Kadıköy, Kağıthane ve Ümraniye'deki eğitimlere 180 çocuk katıldı. Çocuklar 25 Nisan yürüyüşünde taşınacak olan renkli resimli pankartlar hazırladı.
- İzmir'de KEG aktivistleri küresel ısınmaya karşı eğitim atölyesi yaptı, bu etkinliğe 150 kişi katıldı. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde KEG masaları açıldı. Karşıyaka semtinde sokak standı kuruldu. Tüyap Kitap Fuarı'nda açılan KEG masası büyük ilgi gördü.
- Ankara'da Yüksel Caddesi'nde bildiri dağıtımları yapıldı.
Sıradan ırkçılıkla nasıl baş edilebilir?
Sİ Ankara -Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Grubu’nun düzenlediği ‘Sıradan ırkçılıkla nasıl baş edilir’ konulu söyleşi, 17 Nisan Cuma günü, Ankara’da Dipnot Kitabevi’nde yapıldı. Elliden fazla izleyicinin katıldığı söyleşi, ilgiyle izlendi ve DurDe’nin imza föylerine 17 yeni isim eklendi. Milliyetçilik üzerine yaptığı akademik çalışmalarla tanınan konuşmacı Tanıl Bora, kendi yaşadığı örnekleri anlatarak, sıradan ırkçılıkla baş etmenin oldukça zor olduğunu ve bunun belli bir çözüm aracı olmadığını söyledi. Bora’ya göre, ırkçılık konusunda karşılaştığımız iki grup söz konusu. Bunlardan ilki, ırkçılığı zaten bir sorun olarak algılamayanlar, diğeriyse, sözel olarak ırkçılığa karşı olup da, ırkçı tavırlar sergileyen ve kendi durumunu bundan muaf görenlerden oluşuyor. Irkçılığın var olduğunu ve kötü bir şey olduğunu anlatmak ve ırkçı tutumları toplumda skandalize etmek, tabulaştırmak, ayıp olarak algılatmak için çalışmamız gerektiğini söyleyen Tanıl Bora, somut insan hikâyeleri ve pratik deneyim üzerinden konuşmanın önemini vurguladı.
İzmir’de, Buduncular Derneği’nin ırkçı Kampanyası’na karşı yapıldığı gibi, hem hukuki yoldan mücadele edilip hem de ‘internet savaşları’ gibi araçlardan yararlanılabileceğini belirtti.
Türkiye’de ırkçılıkla milliyetçiliği ayırma eğilimi olduğunu anlatan Bora, bunu savunanlara, milliyetçilikten ırkçılığa geçişin ne kadar kolay olduğunu anlatmamız gerektiğine değindi.
Tanıl Bora, izleyicilerin soruları üzerine, ırkçılığın esas olarak bir sistem sorunu olduğunu ama bu tür tartışmaları yapmanın bizler için bir nevi idman olduğunu ve bu yönüyle de gerekli olduğunu ifade etti.
Ali Baydaş
“Hrant’ın katili, Ergenekon çetesi”
Sİ İstanbul- Hrant'ın arkadaşları Hrant’ın faillerinin yargılanması talebiyle Hrant Dink cinayeti davasının 9. duruşmasının Başladığı saatlerde Beşiktaş İskele Meydanı’nda Hrant için Adalet için pankartı arkasında buluştu. Hrant’ın arkadaşları adına basın açıklamasını Derya Alabora ve Mahir Günşıray okudu. Açıklamada cinayetin ardından hemen tutuklananların gözden çıkarılmış emir kulları olduğu, önemli olanın “Öldür!” diyenlerinin yargılanması gerektiği vurgulandı. Basın açıklamasının ardından “Hala nasıl sessiz durabiliyoruz?” pankartı altında hepbir ağızdan “Adalet Nöbeti Şarkısı” söylendi. Eylemde sık sık “Hrant’ın katili Ergenekon çetesi”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”, “Öldür diyenler yargılansın”,”Bu dava ne zaman başlayacak” sloganları atıldı.
DTP’ye dokunmayın!
DTP’ye yönelik devlet operasyonuna İstanbul’da protesto edildi. 18 Nisan’da Galatarasay Meydanı’nda toplanan barış yanlıları bu operasyonun DTP’nin seçim başarısına karşı, barışçıl çözümü engellemek için devreye sokulduğunu vurguladı. DSİP üyeleri de eyleme katıldı.