Son günlerde Erdoğan ve hükümet üyelerinin en çok sorduğu sorulardan biri bu. Hükümet bilinçli olarak Kobanê’nin Türkiye’yle bir alakası olmadığını anlatmaya çalışıyor; Kürtlerin ‘ortalığı karıştırmak için’ Kobanê’yi bahane ettiğini söylüyor.

Sorunun yanıtı çok basit. Kürdistan diye bir coğrafya var. Kürt halkının ortak yaşamı Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Ortadoğu’da sınırların sunî bir şekilde belirlenmesiyle Türkiye, Suriye, Irak ve İran gibi dört ayrı devlet arasında parçalandı. Kürt ailelerin arasına yapay sınırlar girdi, çitler çekildi. Bugün sınırın öte tarafındaki akrabalarının IŞİD saldırılarına maruz kaldığı durumda Kürtlere konunun kendilerini alakadar etmediğini söylemek gerçekçi değil.

Ayrıca hükümet çözüm süreci konusunda Kürt halkına güven vermiyor. İki yıldır devam eden diyalog sürecinde AKP hâlâ Kürt halkının taleplerinin karşılanması konusunda somut bir adım atmadı. Çözüm Komisyonu’nun kurulması Resmî Gazete’de yayınlanmış olmasına rağmen, bu komisyonun ne yaptığı, ne yapacağı, çalışıp çalışmadığı açıklanmadı. Erdoğan barış için müzakere ettiği PKK’yle, örgütün Kobanê’de savaştığı IŞİD’in aynı şeyler olduğunu söyleyerek çözüm sürecine yaklaşımı konusundaki güvensizliği arttırdı. Bazı AKP’li milletvekillerinin IŞİD’e açıktan destek veren açıklamarı da cabası.

Hükümet müzakere masasının diğer tarafındaki PKK’nin Kobanê’de zayıflamasını ‘bekleyen’ bir tutum içinde. Müzakere ettiğiniz örgütün IŞİD tarafından ‘yenilmesini’ istemek ama aynı anda hiçbir şey olmamış gibi örgütle ‘barışmak’ mümkün değil. Bunun barışa hiçbir katkısı yok. AKP çözüm için derhal somut adım atmalı.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası