Nijerya: Açlık, susuzluk ve kolera
Yine Nijerya'da 2008 Eylül'ündeki salgın sonucu yaklaşık 100 kişi ölmüştü. Ağustos 2008'de Zimbabwe'de başlayan kolera salgını ise 1 yıl içerisinde yaklaşık 5000 kişinin ölümüne neden oldu. 2006'da Sudan, Angola ve yine Nijerya'da toplamda binlerce kişi kolera yüzünden hayatını kaybetti.
İlk olarak 19. yüzyılda yayılan ve o dönem milyonlarca insanı öldüren kolera aslında günümüzde kolay engellenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık. Uygun tedavi uygulandığı takdirde ölüm riski %1'in altında. Ancak Afrika'da koleraya yakalanan her iki kişiden biri ölüyor. Bunun sebebi tedavi için gerekli ilaçların yoksul halk tarafından karşılanamaması.
Hastalığın bu kadar hızlı yayılmasının sebebi ise temiz suya ulaşmada güçlük çekilmesi. Kolera en hızlı biçimde yayılacak ortamı kirli sularda buluyor. Afrika'da ise milyonlarca insan temiz suya ulaşamadığı için kolayca bu hastalığa yakalanıyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan raporlarda küresel ısınmayla beraber koleranın yayılma hızının arttığına ve diğer bölgelere de sıçrayabileceğine dikkat çekiliyor.
Ortaya çıkışından itibaren iki yüzyıl geçmesine ve tedavisinin bulunmasına rağmen hâlâ her yıl yüzlerce insanın koleradan ölmesinin temel sebebi ise kapitalizm. Afrika'ya uygulanan sömürge politikaları, dış müdahaleler, darbeler ve iç savaşlar olmasa temiz su kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılabilir, savaşlara harcananın yanında çok küçük kalacak bir parayla arıtma tesisleri kurulabilir ve insanların temiz suya ulaşması sağlanabilir.
Tedavi ise ilaç şirketlerinin kâr etme hırsıyla değil, insan ihtiyaçlarına göre uygulansa ölüm oranı çok daha düşük olur. Ancak yıllarca Afrika'nın doğal kaynaklarını sömürerek insanları yoksullaştıran kapitalistler şimdi de ilaç ve su şirketleri vasıtasıyla insanların sağlıklı yaşamasına engel oluyor.
Kimse koleradan ölmek zorunda değil. Kâr için değil, insan ihtiyacına göre düzenlenecek üretim Afrika'da milyonlarca yoksul çocuk, kadın ve erkeğin ölümünün önüne geçebilir.