Çağla Oflas
Deprem için toplanan kaynakların nerelere harcandığı belirsiz. Konuyla ilgili  İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın raporuna göre ;1999 yılından bugüne  kadar sadece vergi gelirleriyle yaklaşık 24.1 milyar TL deprem vergisi toplandı. Gölcük ve hemen ardından Düzce merkezinde yaşanan depremlerin üzerinden tam 10 yıl geçti. Depremde on binlerce insan hayatını kaybetti. Ancak geçen sürede ne acılar dindirildi ne de yeterli tedbirler alındı.

Deprem sonucunda ölenlerin çoğunluğunun yoksullar olduğu gerçeği kamuoyundan gizlenmeye çalışılarak "hepimiz aynı gemideyiz" masalları anlatıldı. Oysa deprem mağdurları özelleştirme nedeniyle acil sağlık hizmetlerinden bile yararlanamadılar. Ölümlerde devletin ihmali açıkça ortadaydı. Ancak üç beş tane müteahhidi hedef gösterilerek, bütün suç onlara yıkıldı. Onlara da iki ila beş yıl arası hapis cezası verdiler. Binlerce emekçi ve yoksulun hayatını kaybetmesi yetmiyormuş gibi bir de "Mezarda Emeklilik Yasası"nı çıkardılar. Üstüne üstlük vergilere yüklendiler. Vatandaşların bağışları, çıkarılan bedelli askerlik uygulaması, uluslararası kuruluşların ve ülkelerin hibe şeklindeki yardımları da deprem felaketinin yaralarını sarmak için hükümetlerin kontrolüne bırakıldı.
Bunun ancak yaklaşık 6 milyar doları depremzedeler için kullanıldı. Bugün hala birçok depremzede kalıcı konutlara geçirilemedi.   Öte yandan başta sağlık kuruluşları olmak üzere pek çok kamu kuruluşları yapısal olarak güçlendirilmeyi bekliyor. Türkiye'de hala kamu kuruluşlarında deprem taramasının yüzde 10'unun bile bitirilmemiş.  Köprü ve viyadüklerde sismik güçlendirme çalışmalarına henüz başlanıyor.  Hastanelerde ve okullarda deprem güçlendirme çalışmaları ise yetersiz. 
Deprem için toplanan kaynakların nerelere harcandığı belirsiz. Konuyla ilgili  İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın raporuna göre ;1999 yılından bugüne  kadar sadece vergi gelirleriyle yaklaşık 24.1 milyar TL deprem vergisi toplandı.  2009 yılı sonuna kadar elde edilecek devrem vergisi geliri ise 27.2 milyar doları bulacak. İSMMMO'nun hesabına göre sadece cep telefonuyla konuşulduğu için ödenilen vergi 22,2 milyar TL'yi geçti.  Bu rakam yıl sonuna kadar  25 milyar TL'yi geçecek. 2004 yılında sona erdirilen özel işlem vergilerinden ise 1.8 milyar TL gelir elde edildi.
Türkiye 2004 yılına kadar olan dönemde, at yarışlarında oynadığı kolonlardan, iç hat uçuşlarındaki biletlerinden, tapu işlemlerinden, otomobil alımındaki tescil işlemlerinden depremzedeler için ödeme yaptı.  Depremin ilk birinci yılında 180 milyon dolar bağış toplandı. O dönemde bedelli askerlik de depremin yol açtığı zararın tazmini için yeniden devreye sokuldu. 2 yıllık uygulama süresince yaklaşık 200 milyon dolar civarında bir gelir elde edildi. Uluslararası kuruluşlar tarafından toplam 3.5 milyar dolar yardım yapıldı.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası