Dolmabahçe Mutabakatı'nın ilan edilmesinden ve Erdoğan'ın müzakere masasını devirmesinden sonra Kürt halkına yönelik olarak başlatılan savaş, başta Cizre, İdil ve Diyarbakır'ın Sur ilçelerinin ağır silahlarla yıkılmasıyla birlikte yeni bir boyut kazanarak sürüyor.
Cizre'de ve Sur'da bodrumlara sığınan yüzlerce insanın kimyasal silahlarla en vahşi biçimde katledilmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kez de HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması emrini verdi. Önce Suudi Arabistan gezisinden dönerken, ardından da sarayında muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada Erdoğan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın açıklamalarının Anayasa suçu olduğunu iddia ederek, sadece onların değil, diğer HDP vekillerinin de dokunulmazlıklarının kaldırılmasının "terörle mücadeleye" katkı sağlayacağını, ülkedeki havayı değiştireceğini öne sürdü.
Erdoğan'ın her gün işlediği sayısız anayasal suçu görmezden gelerek HDP'li vekillerin dokunulmazlığına göz dikmesi, savaşı daha da büyütmek niyetinde olduğunu ortaya koyuyor. Erdoğan'ın talimatı üzerine Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü hakkında "dokunulmazlıkların kaldırılması" istemiyle hazırlanan fezlekeyi, TBMM'ye gönderilmek üzere Başbakanlık'a iletti. Bunların dışında HDP'li vekiller için hazırlanan yüzlerce diğer fezleke de işleme konulmayı bekliyor.
Faşist parti MHP de HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına tepki vermekte gecikmedi. Önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından da Grup Başkanvekili Oktay Vural, HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının bir an önce kaldırılmasını istedi. Vural, bunun için meclis başkanlığına başvuruda bulundu. CHP ise kürsü dokunulmazlığı hariç, bütün vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasından taraf olduğunu açıkladı.
HDP'li İdris Baluken ile Ayhan Bilgen ise yaptıkları açıklamalarda, HDP'li vekillerin zaten sahada dokunulmazlıklarının bulunmadığını, vekillerinin sokak ortasında darp edildiğini, işkenceye maruz kaldığını, tazyikli, sulu her türlü mücadeleyi rutinleştiren bir anlayışla karşı karşıya kaldığını belirterek, bütün dokunulmazlıkların kaldırıldığı, kürsü dokunulmazlığı, yani ifade özgürlüğü dışında hiçbir dokunulmazlık statüsünün olmayacağı bir yasal düzenlemeyi Meclis’in gündemine getirmeyi düşündüklerini belirttiler.
Başbakan Davutoğlu dokunulmazlık dosyalarının gündeme bütçe görüşmelerinden sonra geleceğini açıkladı. Dokunulmazlık dosyaları AKP’lilerin elinde bir şantaj malzemesine dönüşmüş vaziyette. Erdoğan, AKP, MHP ittifakı HDP’lilerin dokunulmazlıklarını bir şantaj malzemesine çevirerek güç kazanmaya çalışıyor. Buna güçlü bir şekilde karşı çıkmak, silahların değil çözümün konuşulacağı bir ortamı sağlamak gerekiyor. Vekillerimizden elinizi çekin!
Hani meclis her şeyi açıkça tartışma yeriydi?
Erdoğan'ın HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için verdiği talimatlardan sonra, toplam 469 fezleke Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonu'na ulaştı. Meclis'te bulunan 59 HDP'li milletvekilinden 41'i hakkında 278 ayrı fezleke düzenlendi. Hakkında en çok fezleke düzenlenen HDP'li ise 57 fezleke ile Selahattin Demirtaş oldu. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında ise şu ana kadar 7 fezleke düzenlendi. HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Pervin Buldan hakkında da 46 farklı fezleke var. Meclis'te grubu bulunan diğer iki partinin genel başkanları Kılıçdaroğlu ve Bahçeli hakkında da toplamda 42 fezleke düzenlendi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında 37 fezleke düzenlenirken, MHP lideri Bahçeli hakkında da 5 fezleke hazırlandı.