Almanya'da OPEL krizi: İşçiler ayaklandı

 

General Motors'un OPEL'i satmaktan vazgeçmesi, Almanya'nın gündemine bomba gibi düştü. OPEL'in Kanadalı Magna'ya satılmasına kesin gözüyle bakılırken, GM'den yapılan açıklamada OPEL'in stratejik öneminden dolayı satıştan vazgeçildiği belirtildi. OPEL'in GM'den ayrılması ve Kanada şirketi Magna ile Rus Sberbank'a satılmasından yana tutum alan Almanya hükümeti, Almanya'daki fabrikaların kapatılmaması koşuluyla Opel'e 1.5 milyar avro devlet yardımı vermişti. Magna'ya ise 3 milyar avro ek yardım sözü veren Merkel hükümeti, 1929 buhranında ABD'ye kaptırılan Opel'i geri alma eğilimini açıktan ortaya koymuştu.

Milliyetçi bir hezeyanla OPEL'i yeniden almaya çalışan hükümetle birlikte, OPEL'in Magna'ya satışını başından beri destekleyen IG Metal Sendikası ve İşyeri Temsilciliği de rezil oldu. Sendika, GM'nin 10 bin işçiyi işten çıkarma planına onay vererek tutumunu önceden belli etmişti.

G20 toplantılarında hükümetlerin ekonomiyi -aslında özel sektörü- teşvik etmesi kararı çıkmıştı. Alman hükümeti şirketlere "devlet eli" uzatırken işçiler açısından olumlu bir durum söz konusu değil. OPEL, Magna'ya satılsa da satılmasa da 10 bin işçi işten çıkartılacak.

Bu kargaşanın bir an önce sona ermesini steyen yüzlerce işçi ve aileleri, işlerini bırakıp davullarla, düdüklerle sokağa döküldü.

Merkel hükümetinin seçim yatırımı hesapları ise suya düştü.

 

İstanbul'da belediye işçileri direniyor

Temmuz 2007 seçimlerinden önce İstanbul'un bölünen belediyelerinde çalışan işçiler ya süründürülüyor ya da işten çıkartılıyor. Esenyurt'ta belediyeleri değişen işçilerden 16'sı atıldı, 12 işçi de parklardaki dökülmüş yaprakları topluyor.

Sendikalı oldukları için yeni belediyelerinde çalışan işçilere göre maaşları daha yüksek olan işçilere sendikadan ayrılmaları için yoğun baskı yapılıyor. Esenyurt Belediyesi, aralarında geçtiğimiz Temmuz ayında basın danışmanı, makine mühendisi, güvenlik, yemekhane çalışanı gibi işçilerin de olduğu sendikalılara sürgün niyetine çöp toplama işi vermiş.

Atılan 16 işçi, direnişlerinin 3. ayını doldururken, işe geri dönene kadar direneceklerini ve sendikadan istifa etmeyeceklerini belirtiyor.

‘Eylemse eylem, grevse grev’

Çorum Şeker Fabrikası işçileri de özelleştirmeye karşı direniyor. Fabrika işçileri düzenledikleri imza kampanyasının ardından 6 Kasım günü fabrika önünde yaptıkları eylemle seslerini duyurdular.

Şeker İş Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Sefer Kahraman, özelleştirme adı altında fabrikaların kapatılacağını belirterek, "Özelleştirilen fabrikalar birer birer kapatılarak hurdalık haline dönüştürülüyor. Fabrikanın kapatılmaması için Şeker İş Sendikası olarak esnafı, çiftçisi ve tüm yöre halkının desteği ile mücadele vereceğiz. Eylemse eylem, grevse grev, mitingse miting! Her türlü demokratik hakkımızı kullanacağız" diye konuştu.

Şeker-İş Turhal Şubesi 11 Kasım'da bir miting düzenleyecek. Mitingler Kastamonu ve Çorum ile devam edecek.

British Airways 1200 işçi çıkaracak

Geçen yılı 52 milyon sterlin kârla kapatan British Airways, bu yılın daha ilk yarısında vergiler hariç yaklaşık 300 milyon sterlin zarar ettiğini açıkladı. Tarihinde ilk kez zarar eden şirket, 1200 işçi çıkartma kararı aldı.

2010 Mart'ına kadar işten çıkartılan işçi sayısı 4900'ü bulacak. Şirket, işten çıkartmaların yanısıra önümüzdeki 2 yıl boyunca ücretlere zam yapmayacağını açıklarken, sendikalar da anlaşma olmaması durumunda greve gitmeyi düşünüyor.

Erdemir Çelik greve gidiyor

Haziran ayında başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde sonuç alınamadığı için Türk Metal Sendikası grev kararı aldı. Sendikanın grev kararı Erdemir tarafından tebliğ edildi. Görüşmeler devam ediyor.

Migros'ta 20 yıl sonra grev

Tez-Koop-İş Sendikası, yaklaşık 13 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması durumunda Migros Ticaret A.Ş marketlerinde 24 Kasım Salı günü greve çıkma kararı aldı.

Migros'ta daha önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle iki grev yaşanmıştı. Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri 1987'de 152 gün ve 1989'da 15 gün süren grevler gerçekleştirdi. Anlaşma olmaması halinde 24 Kasım'da Migros, Tansaş ve Şok iş yerlerinde greve çıkılacak. Sendika, 25 Kasım grevine de destek verecek.

TOKİ’de işgal

İstanbul Halkalı'daki TOKİ şantiyesinde çalışan işçiler 3 aylık alacakları ödenmediği için şantiyeyi işgal etti.

Geçen hafta boyunca uyarı için iş yavaşlatma, iş bırakma eylemleri yapan yaklaşık 100 işçi oturma eylemi başlattı. Şantiye girişini de kapatan işçiler alacakları ödeninceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Derleyen: Tuna Öztürk

 

 

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası