Eczacılar isyan etti, fakat...
4 Aralık günü Türkiye Eczacılar Birliği ve Eczacı odalarının çağrısıyla tüm yurtta eczaneler bir günlüğüne kepenk indirdiler. Eczacıları eyleme götüren sebep, aynı gün İlaç Fiyat Kararnamesi'nin yürürlülüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 7000 ilacın fiyatının düşmesi ve stoklanan ilaçlardan dolayı eczacıların zarar etme endişesiydi.
Eczacılar kârlılık oranlarının talepleri doğrultusunda artırılmasını isteyerek eylem yaptılar fakat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in 4 Aralık günü öncesi yaptığı açıklama eczacıların gerekçesini geçersiz kılıyordu. Dinçer açıklamasında ilaç firmalarından alınan yazılı taahhütle eczacıların stok zararlarının karşılanacağını belirtmişti.
İlaç fiyatlarının düşürülmesi için geçtiğimiz yıllarda bir dizi çalışma yapıldı ve 2007'den itibaren referans ülke fiyat uygulamasına geçildi. Buna göre, Türkiye'de satılan bir ilaç başka ülkelerde de satılıyorsa ilacın TL olarak karşılığı, en ucuza satılan ülkedeki fiyatı baz alınarak hesaplanıyor. Sonuç olarak halkın daha ucuz fiyata ilaç temin etmesinin önü açılmış oluyor. Bu sayede ilaç fiyatlarında çok büyük düşüşler sağlandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu 4 Aralık günü saat 10.30'da 5402, 12.30'da 6218, 14.30'da 7133, 16.30'da 7529 ve 18.30 itibariyle ise 7857 eczanenin eczane provizyon sistemi üzerinden reçete girişi yaptığını duyurdu. Bu istatistiklere baktığımızda eczacıların önemli bir bölümünün eyleme itibar etmediklerini görebiliriz. 4 Aralık eylemi ile Eczacı odaları ve Türkiye Eczacılar Birliği'nin koparttığı yaygara işçi ve emekçilerin yararına değil, kendi çıkar ve kârları için yaptıkları bir eylem olmuştur. 25 Kasım'daki KESK eylemi ile yan yana koyduğumuzda bunu görebiliriz.
Nakliyat-İş’e polis baskını
Geçtiğimiz günlerde DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası yöneticileri ve bazı direnişçi işçiler, evleri sabaha karşı basılarak gözaltına alındılar. Polis aynı saatlerde İstanbul, Kocaeli ve Konya’daki sendika şubelerini de aradı. Sendika avukatlarının tüm girişimlerine rağmen operasyonun sebebi hakkında bir bilgi alınamadı. Gözaltıların işverenin başvurusu üzerine yapıldığı belirtiliyor.
Bu gelişme üzerine 8 Aralık günü yüzlerce işçi Topkapı-Ambarlar’da toplanarak bir basın açıklaması yaptı ve operasyonu protesto etti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin okuduğu basın aÇıklamasında gözAltı ve aramaların hukuksuz olduğu vurgulandı. Nakliyat-İş üyeleri iş bırakma eylemi yapacak.
‘Kusura bakmayın sizi istihdam edemeyiz’ Tekel özelleştiriliyor. Hükümet, ülke genelindeki TEKEL Yaprak Tütün İşleme Müdürlüklerini kapatarak, buralarda çalışan işçileri 4/C statüsüne geçirme kararı aldı. Ülke genelinde 48 dolayındaki müdürlükte 11 bin 400 işçi çalışıyor. İşçilere, 31 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iş akitlerinin askıya alınacağı duyuruldu. 2010'da işlerini kaybedeceklerini öğrenen Tekel işçileri, Haliç'te bir tersane açılışında konuşan başbakana seslendi. "Tekel sizden müjde bekliyor" sloganları üzerine Erdoğan, "Ben ayaküstü müjdelere pek alışık liderlerden değilim" diyerek işçileri tersledi. Başbakan yıllardır Tekel'de çalışan işçilerin işlerine devam edemeyeceğini söyledi: "Kusura bakmayın. Biz sizleri şu andaki işlerinizde istihdam edemeyiz. Bu konuda da gerekli çalışma zaten yapılıyor. Gerekli olanları sendika temsilcilerine sorarsanız, onlar size gereğini anlatır. Lütfen burayı da provoke etmeyin" Bu sözler Tekel işçilerinin yoğun protestosunu neden olurken, polis işini kaybetmek istemeyenleri alandan uzaklaştırdı. İşten çıkarılan işçilere tazminatlarının verileceği ve 4/c uygulaması dahilinde şimdikinden düşük ücretli başka işyerlerine dağıtılacakları söyleniyor. Başbakan "biz bu konularda sendikayla uzlaştık" derken sendika merkezinden bunu yalanlayan bir açıklama geldi. Özelleştirme gerçekleşirse bu Tek Gıda-İş Sendikası'nın üyelerinin önemli kısmını yitirmesine neden olacak.
Ereğli'de tersane işçilerine
jandarma barikatı Zonguldak`ın Ereğli ilçesinde Ereğli Gemi Tersanesi`nde çalışan yaklaşık 400 işçi birkaç aydır ücretlerini alamadıkları için eylemlerine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde işten atıldıklarını öğrenen işçiler yolu trafiğe kapatarak ilçe merkezine yürüdü. Ofis binasının olduğu bölgeye girmek isteyen işçilere Jandarma müdahale etti. İşçiler eylemlerine tersane çevresinde devam ederken Jandarma işçileri tersaneye sokmuyor.