Biz antikapitalistler için petrol şirketleri hiç bir zaman ‘temiz’ değildi. Fosil yakıtlar kirli bir enerji kaynaklarıdır. Küresel ısınmanın en büyük sebebi fosil yakıtlardır. Çevreye verdiği zararlar bilinmektedir. Ayrıca ‘kirlidir’; çünkü Irak’taki savaşın esas nedeni petrol ve silah endüstrisidir. Sistemin baş aktörlerinden BP ve diğerleri eylemlerde de haykırdığımız gibi teröristtir.
‘BP ve diğerleri’. Çünkü BP’nin yıldızı Meksika Körfezi’ndeki, sahip olduğu, petrol platformun patlama ile batmasının ardından parladı. İki ayı aşkın süre geçmesine rağmen okyanusa petrol akmaya devam ediyor. Patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Sonrasında ise bir çok canlı türü ölürken, daha uzun süre yaşamı tehdit edecek hasar bıraktı. Bırakmaya devam ediyor. Bölge halkı işsiz.
Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Çevre Hukuku Profesörü Jody Freeman, ihmal suçu sabit bulunursa, bu suça hapis cezası verilebileceğini söylemişti.
BP’nin kârlarından ödün vermemek uğruna yeterince güvenlik önlemi almadığı ve sonrasında yapılabilecek önlemlerle ilgili fon ayırmadığı, kârına kâr kattığı belirtiliyor.
Platformda robot aygıtlardan sorumlu olan Tyrone Benton adlı işçi, patlamadan haftalar önce yaptığı denetleme sırasında kilit önemdeki acil önlem cihazının iki kontrol tankından birinde sızıntı tespit ettiğini söylüyor. Benton, platformun sahibi olan Transocean şirketinin de haberdar edildiğini belirtti. Benton, ''Bu olasılık BP'ye pahalıya malolacaktı'' diyor. Ülke tarihinin en büyük çevre felaketi olarak görülen olay kârın yaşamın önüne geçmesi yüzünden önlenmedi.
BP ve Transocean şirketlerinin yöneticileri açık bir şekilde suç işlemiştir. Yaşam hakkını gasp etmiştir. Bir an önce yargılanıp diğer davalar için emsal teşkil etmelidir.
Petrol her anlamda kirlidir. Hükümetler, küresel ısınma da etkisini arttırarak gösterirken, acilen yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarına yönelmelidir.