Yetmez ama EVET kampanyası  son yılların en başarılı politik kampanyası oldu. Kampanyanın  çapı tüm Türkiye'yi kapsarken toplumda yarattığı etki de referandum sonucu üzerinde belirleyici oldu.  Yetmez ama evet sloganı toplumun geniş kesimlerinin daha fazla demokrasi isteğini yansıtabildiği için geniş kesimlerce benimsendi. Bu kampanya, katılan herkese önemli deneyimler kazandırdı. 

İstanbul 
Yetmez ama EVET kampanyasının merkezi İstanbul'du. Kampanya 2 Temmuz'da İstanbul'da yapılan bir toplantıyla kuruldu. Bu toplantının ardından Yetmez ama EVET metni imzaya açıldı. Bu metni aynı zamanda ilk imzacılarla birlikte yetmezamavet.com sitesinde yayınlayarak imza toplamaya ve aktivist kazanmaya başladık. 8 Temmuz'da Anayasa Mahkemesinin kararını protesto eden bir basın açıklaması yapıldı.

31 Ağutos'ta kalabalık bir şekilde İstiklal Caddesi'nde stand açıldı, böylece kampanya sokakta da başlamış oldu. İstiklal Caddesi'ndeki stand Yetmez ama Evet kampanyası boyunca pazar günleri hariç her gün açık kaldı. İstanbul'daki çalışmalar Taksim ile sınırlı kalmadı. Kadýköy, Üsküdar, Mecidiyeköy ve Beşiktaş'ta da bildiri dağıtımı yapıldı. Bu yaygın çalışmanın ilk meyvesi  Yetmez ama Evet İstanbul Forumu oldu. Çalışması her gün sokakta yapılan foruma 500 kişi katılırken forumun yapıldığı Muammer Karaca tiyatrosu hınca hınç doldu. 18 kişinin neden Yetmez ama Evet dediðini anlattığı toplantı basından da geniş ilgi gördü.

Yetmez ama evet aktivistleri kendilerine İstanbul forumunda katılan yeni aktivistlerle daha güçlü bir çalışma yürüttü. İstanbul forumundan sonra sokaktaki çalışmada sürekli olarak 28 Ağustos'taki yürüyüşe çağrı yapıldı. Bütün bu çabalar sayesinde 28 Ağutos'ta yapılan yürüyüş ve basın açıklaması İstiklal Caddesi'nin gördüğü en kalabalık eylemlerden birine sahne oldu. Tünel'de toplanan 30 bini aşkın darbe karşıtı "Hrant'ın katillerinden hesap sorulması için Yetmez ama EVET", "Kürt halkının özgürlüğü için Yetmez ama EVET" ve "Öz-öz-özgürlük!" sloganları attılar. Yürüyüşün ardından Taksim Meydanı'nda bir basın açıklaması yapıldı.

İstanbul'daki ikinci yetmez ama evet forumu 29 Ağustos'ta Ümraniye'de yapıldı. Osman Can, Elif Uzunpınar, Yıldız Ramazanoğlu, Atilla Aytemur, Turgay Oğur ve Yıldız Önen'in konuşmacı olduğu foruma yaklaşık 150 kişi katıldı. Yetmez ama EVET'in İstanbul'daki son forumu ise Taksim Square otelde yapıldı, 4 Eylül'de yapılan 200'den fazla kişinin katıldığı toplantıda aktivistler 12 Eylül darbecileri hakkında suç duyurusu dilekçesine imza verdiler.

Referandumdan bir gün önce aktivistler bu kez Kınalı Ada'daydılar. İçlerinde Roni Margulies, Ferhat Kentel ve Garo Paylan'ın da bulunduğu Yetmez ama EVET aktivistleri adada bildiri dağıttılar. 12 Eylül günü yapılan referanduma %58 oranında evet sonucu çıkmasının ardından Yetmez ama EVET aktivistleri yine sokaktaydı. “Bir saniye bile kaybetmiyoruz” diyen aktivistler 13 Eylül günü saat 9'da Beşiktaş Adliyesi önünde toplanarak Kenan Evren ve 12 Eylül darbecileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İçlerinde Kenan Evren'i yargılatmak istediği için görevinden alınan Sacit Kayasu'nun da bulunduğu aktivistlerin verdiği dilekçe İstanbul başsavcı vekili Turan Çolakkadı tarafından kabul edildi.

İzmir
Yetmez ama EVET kampanyasının en canlı yürütüldüğü ikinci şehir İzmir'di. İzmir'deki çalışmalar ilk olarak 19 Haziran'da Halit Çelik, Nabi Yağcı ve Roni Marguiles'in katıldığı forumla başladı. Yetmez ama EVET sloganının İzmir'de ilk kez kullanıldığı bu toplantının ardından 5 Temmuz'da Anayasa Mahkemesinin referanduma müdahalesi bir basın açıklaması yapılarak protesto edildi. İzmir'de Yetmez ama EVET kampanyası kapsamında şehrin farklı yerlerinde basın açıklamaları yapılarak bildiri dağıtıldı. Alsancak Kıbrıs şehitleri Caddesi'nde, Konak Meydanı'nda, Buca Çevik Bir Meydanı'nda, Karşıyaka'da, Bornova'da basın açıklamaları yapıldı. 31 Temmuz'da Yazarlar Birliği'nde yapılan toplantıda Halit Çelik ve Bekir Ersin konuştu. 5 Ağustos'ta aynı konuşmacılar bu kez Balçova'daki Hayat Der'de konuştular.

13 Ağutos'ta Basmane'deki İnsan-Der'de bir toplantı yapıldı. 21 Ağutos'ta Alsancak'ta Yetmez ama EVET standı açıldı. 25 Aðustos'ta Menemen'de bir forum yapıldı. 100 kişinin katıldığı toplantıda Nabi Yağcı, Volkan Akyıldırım ve Arif Ali Cangı konuştu. 30 Ağutos'ta Konak Kemeraltı'nda açılan standda binlerce bildiri dağıtıldı. 4 Eylül'de İzmir fuarında bildiri ve broşür dağıtıldı. 5 Eylül'de yapılan büyük foruma 500'den fazla kişi katıldı.

Ankara 
Ankara'daki çalışmalar 26 Haziran'da Hak-İş genel merkezinde yapılan ve Osman Can, Roni Marguiles ve Yılmaz Ensaroğlu'nun konuşmacı olduğu toplantıyla başladı. 1 Ağutos'ta ise Gençlik Parkı'nda stand açılarak bildiri dağıtımı yapıldı. Bu stand kampanya boyunca açık kaldı. Ayrıca Ulus'ta da stand açılarak binlerce bildiri dağıtıldı.

Çerkezköy
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Yetmez ama EVET kampanyası günlerce stand açtı. Şenol Karakaş, Mücteba Kılıç ve Ferhat Kentel’in konuşmacı olduğu foruma 70 kişi katıldı.

Diğer iller
28 Aðustos'ta Bodrum'da, 29 Ağustos'ta ise Kocaeli'nde, 4 Eylül'de Çanakkale'de ve 7 Eylül'de Bolu'da toplantılar yapıldı. 4 Eylül'de Bursa'da, 5 Eylül'de ise İzmit'te kitlesel yürüyüş ve basın açıklamaları yapıldı. Bunun dışındaki bir çok ilde de yetmez ama EVET çalışması yürütüldü. Yüzlerce paket malzeme gönderildi. Erzurum, Kayseri, Giresun, Konya, Diyarbakır ve Çankırı bu illerden sadece bir kaçı.

Yetmez, yeni bir anayasa istiyoruz
Yazın sıcak günlerinde her türden tacize, saldırıya rağmen 45 gün boyunca süren Yetmez ama EVET kampanyasının çağrısı Türkiye’nin yirmiden fazla ilinde yurttaş inisiyatiflerine dönüştü.

Türkiye tarihine damgasını vuran kampanya sırasında bir çok aktivist DSİP’e üye oldu.

Yetmez ama EVET kampanyası yeni adı olan “Yetmez, yeni bir anayasa istiyoruz” ile devam ediyor. Durmuyoruz, daha özgürlükçü bir anayasa için mücadele etmeye devam ediyoruz.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası