Volkan AKYILDIRIM

Henüz yılın başındayız, ancak yılın sonunda gösterime girmesi beklenen Hobbit filmi için heyecan şimdi de başladı. Yüzüklerin Efendisi'ni beyazperdeye aktararak Tolkien'i milyonlarca insanla tanıştıran Peter Jackson'un yöneteceği Hobbit, 20. yüzyılın kült romanının uyarlaması.

Hobbit, Yüzüklerin Efendisi'nin öncülü. Orta Dünya'da sakin, barışçıl ve neşeli bir hayat süren Hobbitlerden biri olan Bilbo Baggings'in hayatı kapısının çalınması ile beklenmedik bir şekilde değişir ve büyük bir maceraya atılır.

Orta Dünya, J. R. R. Tolkien tarafından yaratılmış hayali bir coğrafyadır. Burada elfler, insanlar, cüceler, orklar, hobbitler, ejderhalar ve birçok canlı yaşar.

Tolkien 1. Dünya Savaşı'na katılmış, en yakın iki arkadaşını savaşta kaybetmiş ve yakınında patlayan bir bomba yüzünden geri gönderilmişti. Yazdıkların da savaş deneyimleri etkilidir.

Oxford'da iş bulan Tolkien, hayal dünyasına daldı ve Orta Dünya'yı yarattı. 4 çocuğu olan Tolkien onlara masal olması için 1937'de Hobbit'i yazdı ve kitap hemen kült oldu.

Bazı eleştirmenler Hobbit'in ve öncülü olduğu Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin 2. Dünya Savaşı'nın alegorisi olduğunu ileri sürdü. Yüzük kardeşliğini savunanların mücadele ettiği karanlık Avrupa'yı saran Hitler faşizmiydi onlara göre.

1973'te ölen Tolkien bu iddiaları kabul etmedi ve Orta Dünya'nın büyük bir mitolojinin bir parçası olduğunu, hayatla benzerlik taşıması normal olsa da belirli bir döneme göndermede bulunmadığını söyledi.

"Sıradan" bir Hobbit olan Bilbo Bagings atıldığı macera içinde bir "kahramana" dönüşür. Bu "kahramanlık" aslında bir anti-kahramanlıktır.

Taşımak zorunda olduğu yüzük ele geçirenleri değiştiren bir "iktidardır." Savaşta her şey acımasızca gelişir, tıpkı 1. ve 2. Dünya savaşlarında olduğu gibi. Türler, birbirlerine karşı ön yargı ve korkulardan sıyrılıp işbirliği yaparak Orta Dünya'yı değiştirebilir. "Kötülük", taşıyıcıları kim ve ne kadar güçlü olursa olsun, "örgütlenmiş iyiliğin" mücadelesi ile yenilebilir… Tam da bu içeriğinden dolayı Hobbit isyanın yılı 1968'de en fazla okunan kitaplar arasında yer aldı ve üzerine gelen her kuşak Hobbit'in hikâyesini heyecanla takip etti.

Usta yönetmen Peter Jackson'ın 3 boyutlu filminin gelmesini beklerken yapılacak en şey Tolkien'in Hobbit'ini okumaktır.


Hobbit kitap:
J. R. R. Tolkien, Altıkırkbeş Yayınları, 381 sayfa
Hobbit film: Yönetmen Peter Jackson Oyuncular: Orlando Bloom,  Elijah Wood,  Liv Tyler,  Cate Blanchett,  Evangeline Lilly,  Ian McKellen,  Hugo Weaving,  Saoirse Ronan,  Sean Astin,  David Tennant,  Andy Serkis,  Christopher Lee... 3D, Aralık 2012'de gösterime girmesi bekleniyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası