Onur Devrim ÜÇBAŞ

21 Aralık'ta yapılan KESK'in grevi, grevin işçi mücadelesinde ne kadar önemli bir silah olduğunu tekrar gösterdi. Grev, süregiden üretim sürecini durdurduğu için etkilidir. Bu açıdan grev, açlık grevinden de, basın açıklamasından da, mitinglerden de daha önemli bir silah olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Bugün kamu emekçileri işçi sınıfının en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Egemen sınıfın mücadeleyi bölmek için kullandığı fikirlerden biri olan "işçi-memur" ayrımıysa bugün 1990'lardaki kadar alıcı bulamıyor.

Kamu emekçileri Engels'in "üretim araçları karşısında mülk sahibi olmayan, hayatta kalabilmek için emek-gücünü satmak zorunda kalan ve üretim sürecinde hiçbir denetimi olmayanlar" olarak tanımladığı işçi sınıfınının bir parçası olduklarını sadece Türkiye'de değil tüm dünyada gösteriyorlar.

İngiltere'de greve çıkan 2 milyon kişinin önemli bölümünü kamu emekçileri oluştururken, Mısır'da öğretmenler ve ulaşım işçileri ülkeyi devrimden sonra sarsan grev dalgasının ana dinamiklerini oluşturuyor. İşçiler her yaşadıkları müdaceleyle işçi-memur, kadrolu-taşeron, mavi yakalı-beyaz yakalı ayrımlarının patronların işçileri bölmek için kullandığı boş kategoriler olduğunu daha iyi anlıyor.

Devrimci sınıf

İşçi sınıfının üretimden gelen kolektif gücü, onun bir sınıf olarak devrimci olmasının ana nedenidir. İşçi sınıfı bu gücü hem patronların iktidarını yıkmak, hem de üretim araçlarının toplumun tamamının ihtiyaçlarına yönlendirileceği yeni bir düzen kurmak için kullanabilir.

İşçi sınıfının geniş kesimlerinin katıldığı bir genel grev hükümetin ve patronları çaresiz bırakır ve işçi hareketine taviz vermeye zorlar. Bu yüzden "Birleşen işçiler yenilmezler" bir slogandan çok daha fazlasını, somut bir gerçeği ifade ediyor.
İşyerleri toplantılarıyla üyelerle tartışılarak tarihi belirlenen, işyerini eylem alanına çevirerek yapılan grevler daha güçlü olacaktır. Kazanmanın tek yolu sendikaları grev hattına kazanmaktır. Avrupa'daki ve Ortadoğu'daki hareketten ilham alan, oradaki kazanma coşkusunu Türkiye'ye yansıtabilen bir işçi harketi, AKP'nin işçi sınıfına dönük saldırısını durdurabilir.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası