Bu dava yeni başlıyor
Öldür diyenler korundu
Cinayet örgütü beraat ettirildi

5 yıldır bir tiyatro oyunu gibi süren Hrant Dink cinayeti komediyle bitirildi. Savcının "Ergenekon işi" demesini, muhbir Tuncel'in "Ergenekon eylemi" ifadesini dikkate almayan mahkeme Dink'in katledilmesini sıradan bir cinayet olarak gördü ve "örgüt" yok dedi.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, cinayetten iki gün sonra olayın "münferit", herhangi bir siyasi boyutu ve örgüt bağlantısının bulunmadığını, suikastın milliyetçi duygularla düzenlendiğini açıklamıştı. 5 yıl sonra davayı gören mahkeme Dink'i korumayan ve öldürülmesine göz yumayan Cerrah'ın sözlerini karar yaptı.

Tetikçi Samast, 22 yıl ceza almıştı, 30'undan sonra dışarı çıkacak ve hayatına kaldığı yerden devam edecek. Emniyet ve Jandarma muhbiri Erhan Tuncel, hakkındaki örgüt üyeliği suçlaması düşürüldüğü için tahliye oldu bile. Cinayetin azmettiricisi ve tetikçisi olarak Yasin Hayal'e müebbet hapis verildi. Hayal, 24. duruşmada "Beni Türkiye Cumhuriyeti devleti kullandı" diyerek arkasındaki "örgütü" işaret etmişti.

Hükümet, meclis ve yargı katilleri korudu

"Öldür" diyenler beş yıl boyunca korunduktan sonra mahkeme tarafından ödüllendirildi.

Trabzon ve İstanbul emniyet müdürlerine, jandarma komutanlarına, MİT görevlilerine, Hrant'ı makamında tehdit eden dönemin İstanbul Valisi AKP'li Muammer Güler'e, ödüllendirilip vali yapılan Cerrah'a ve "arkamızdan hançerliyorlar" diyerek hedef gösteren Cemil Çiçek korundu.

2002'de Hrant'ı "darbe karşıtı" olarak fişleyen, 2003'te Balyoz planında hedef gösteren, 2009'da suikati "bir operasyon" olarak niteleyen Kafes darbe planına rağmen Ergenekon çetesi korundu.  Tetikçilerin partisi faşist BBP de korundu.

Hrant Dink katledildiğinde 200 binden fazla insan cenazesine katılarak katilleri protesto etmişti. Milyonlarca insan cinayetin aydınlatılmasını, arkasındaki güçlerin açığa çıkartılmasını istemişti. Mahkeme milyonların isteğine sırtını dönerken bu ülkede adaletin bir yalan olduğu görüldü.

Dink ailesine cinayeti aydınlatacağını söyleyen Başbakan ve AKP hükümeti, Ergenekon çetesi ve cinayet geleneğini sürdüren devletle uzlaştı.
Devlet, Türkiye’de yaşamaya dvam eden 40 bin Ermeni vatandaşına karşıu düşmanlık beslediğini bu kararla ilan etti.

Bu dava böyle bitmez! Adım adımn örülen Dink cinayetinin üstü bir tiyatro oyunuyla örtülemez! Milyonlarca insanın adalet beklentisi incinmiştir. Bu öfke devletin kararıyla bastırılmaz.

Dava şimdi Yargıtay’a gidecek. Yüksek yargı bu kararı bozmalıdır. Hrant Dink cinayeti hakkında yeni bir soruşturma başlatılmalıdır. 5 yıl boyunca Hrant Dink için adalet mücadelesi verenler bu davanın bitmediğini mahkemesinin kararıyla kendini aklayan katil devletten hesap sormalıdır. Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz!

 

1915 geleneği sürüyor, Soykırım devam ediyor!

Hrant Dink cinayetinin ardından gazeteci Robert Fisk “1,5 milyon + 1” diye yazmıştı. Dink cinayeti davasında verilen karar soykırımın devam ettiğini gösteriyor.
Hrant Dink Ermeni olduğu için öldürüldü. 1915’te 1,5 milyon Ermeni’yi Soykırım’a uğratanların başlattığı devlet geleneği kanla sürdürüldü.
Soykırımı inkarı suç haline getiren Fransa’ya çıkışın Başbakan Erdoğan, “şanli tarihimizle gurur duyuyoruz” demişti. Bu Hrant’ı katleden devletin zihniyetidir ve mahkeme kararı ile onaylanmıştır.
“Mücadele yeni başlıyor” sözü bir ajitasyon değildir. Asıl mücadele şimdi başlıyor!
1915 Ermeni Soykırımı devlet tarafından kabul edilmeden, katledilen halktan özür dilenme- den, Soykırımı övmek, çarpıtmak, inkar etmek Türkiye’de suç haline getirilmeden, Ermenilere yönelik her türden ayrımcılık son bulmadan adalet yerine gelmeyecek.
Irkçılığa ve siyasi cinayetlere karşı olanlar 1915 Soykırımı’nın tanınması için mücadeleyi yükseltmelidir.
Ermenilerin, Kürtlerin ve Türklerin başlattığı inkarcılara karşı imza kampanyasını destekleyebilirsiniz. Şu adrese gitmeniz yeterli: inkaretme.org
24 Nisan’da Taksim’de, Ankara’da, İzmir’de soykırıma uğratılan 1,5 milyon insanı ve Hrant Dink’i anacağız yine. Siz de 24 Nisan anmalarının daha kalabalık ve etkili olması için çalışabilirsiniz.

- Ermeni Soykırımı tanınsın!
- Devlet Ermenilerden özür dilesin!
- Ermenilere yönelik her türlü ayrımcılık son bulsun!
- Hrant Dink için “öldür” diyenler yargılansın!
- 24 Nisan’da soykırıma uğratılan insanları anmak için sokağa!


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası