Bahan GÖNCE
Bir araştırmaya göre, 2015'e kadar obezite hastası yoksul çocuklarının sayısı, zengin çocuklarının sayısının iki katına çıkacak. Yoksul ailelerin çocuklarının %11.2'sinde obezite görülecekken zengin ailelerin çocuklarında bu oranın %5.4 olacağını belirtiliyor.
Obezite ile kapitalizm arasındaki ilişkiyi teşhir etmek için kendini denek olarak kullanan belgeselci Morgan Spurlock, bir ay boyunca sadece McDonald's'tan hamburger yiyor. Daha ikinci haftadan hem ruhsal hem de bedensel açıdan sağlığı çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Spurlock, neden McDonald's'ı seçtiğini anlatırken bu şirketin aynı zamanda en çok reklam veren marka olduğunu ve kötü beslenmenin reklam dünyasıyla yakından ilişkisini vurguluyor.
Kapitalizm tarafından önce kendi kendilerini besleyemez hale getirilen insanlar, sunulan yiyecekleri (örneğin fast-food) tüketmek zorunda bırakılıyor.
Obezitenin sebebi sanki kendisi değilmiş gibi kapitalizm, medyası aracılığıyla obezitenin ne denli tehlikeli bir hastalık olduğu uyarısını yapıyor. Bu noktada, sağlık sektörünün elde ettiği muhteşem karları hatırlamakta fayda var.
Zayıflama ilaçları, diyet programları, spor salonları, 'organik' gıdalar devasa bir sektörü oluşturuyor. Sorunu üreten kapitalim, çözümü de kendi çıkarları doğrultusunda sunmakta, aslında sunuyormuş gibi yapmakta.
Dünya genelinde obezite son 30 yıl içinde ciddi artış gösteriyor. Bugün obezite yaygınlığı 1970'lerdeki düzeyinden 10 kat fazla. Türkiye'de ise oran, 1990'da %18.6 iken 2000 yılında %21.9.
Bu taboda, insanlara durmaksızın 'tükettiğiniz kadar varsınız' mesajını veren reklam sektörünün payı büyük. Öyle ki, Amerika'da fast-food reklamlarının İsveç, Norveç ve Finlandiya'da olduğu gibi yasaklanması gündemde.
Obezite yoksullarda daha fazla görülüyor
İngiltere Sağlık Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, obezitenin sınıfsal boyutunu da ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre, 2015'e kadar obezite hastası yoksul çocuklarının sayısı, zengin çocuklarının sayısının iki katına çıkacak. Yoksul ailelerin çocuklarının %11.2'sinde obezite görülecekken zengin ailelerin çocuklarında bu oranın %5.4 olacağını belirtiliyor.
Araştırmayı yürüten Dr. Emmanuel Stamatakis, sağlıkta sosyal eşitsizliklerin azaltılması için geniş çaplı bir sağlık hareketinin başlatılması gerektiğini belirtiyor.