En şiddetli darbenin soruşturması tamamlandı. 12 Eylül referandumunda "Yetmez ama Evet" diyenlerin dediği oluyor.
"Kenan Evren zaten yargılanmayacak, çünkü zamanaşımı var" diyerek darbecilerin dokunulmazlığına son veren anayasa değişikliğine "hayır" diyenlerin aksine savcılık "zaman aşımı yok" dedi.

Darbenin başı Kenan Evren ve MGK'nin hayattaki diğer üyesi Tahsin Şahinkaya için iki kere ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. İdam cezası kaldırıldığı için yerine müebbet, yani ömür boyu hapis cezası getiriliyor. Asmayacağız, besleyeceğiz!

İlk kez bir genelkurmay başkanı hakkında sivil yargıda dava açılıyor. 90 kusür yaşındaki darbeci başı Evren'in kalan ömrünün ne kadarını hapiste geçireceği çokta önemli değil. Önemli olan bu sembol isme dokunuluyor olması. Evren'in yargılanması demek TSK'nin darbe yapıp dokunulmazlıkla korunma hakkına son verilmesi demek. Yeni darbelere yapmaya kalkanların yaptıklarının yanlarına kâr kalmayacağını bu şekilde bilmesi caydırıcıdı.

12 Eylül soruşturmasının kilit noktasını dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in "Zemin oluşmasını bekledik" sözü oluşturuyor. Bu söz, darbenin bir plan dâhilinde adım adım hazırlandığının itirafı.

Askerlerin yönetime el koyması için toplumsal talep yaratmak amacıyla 1 Mayıs 1977'de Taksim'de, 19-24 Aralık 1978'de Maraş'ta, 27 Mayıs 1980'de Çorum'da yapılan provokas-yon ve katliamlar, gazeteci Abdi İpekçi'nin öldürülmesi gibi siyasi suikastlar 120 sayfalık 12 Eylül iddianamesinde darbeye zemin hazırlamak için bizzat cunta tarafından planlanmış olaylar olarak ele alınıyor.

Sosyalistler, demokratlar, sendikacılar, insan hakları savunucuları ve Alevi örgütleri yıllardır bu katliamların açığa çıkartılması için mücadele ediyor. 12 Eylül davası devletin işçi sınıfına ve halka karşı işlediği suçların hesabının sorulmasına sahne olabilir.

2003'ten 2009'a kadar işletilen Balyoz Darbe Planı’nın esin kaynağı 12 Eylül darbesine zemin hazırlamak için uygulanan Bayrak Darbe Planı’ydı. Ergenekon soruşturmalarında ele geçirilen gizli belgelerde Balyoz planının içinde Bayrak planı da bulunmuş, yeni darbe eski ve başarılı darbeden açıkça "esinlenmişti."

12 Eylül davası ile sadece 32 yıl önce ordunun işlediği insanlık suçlarının hesabı sorulmayacak, izleyen darbe ve darbe girişimlerinin aydınlatılması için bu yargılama büyük önem taşıyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası