sosyalist isci 3601 Mayıs Türkiye'de ilk kez resmi tatil günü ilan edildi. Emek ve Dayanışma Günü'nde işçi sınıfı krizle boğuşuyor.
Fabrikalar kapanıyor. İşçiler süresiz izne çıkartılıyor. Yüzbinlerce insan küçülme bahanesiyle işten atılıyor. Dünya çapında kapitalistler krizin faturasını emekçilere ödetmek isti- yor.
Krizin henüz başındayız. Giderek derinleşiyor. Egemen sınıfın sözcüleri bu krizden ne zaman çıkılacağını bilmediklerini söylüyor. Kapitalist sistem bozuktu zaten, artık çalışmıyor.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi
Dünya derin bir ekonomik kriz içinde. Şirketler batıyor. Milyonlarca insan işini kaybediyor. Yoksulluk artıyor. Pat-ronlar krizi fırsat bilerek çalışma saatlerini uzatıyor. Emekçilerin durumu giderek kötüleşiyor.
Bütün veriler krizin daha da derinleşerek süreceğini gösteriyor. Belki de kapitalizm tarihinin en ağır krizlerinden birisini yaşıyor.
Krizin etkileri Türkiye'de de çok ağır. İşsizlik çığ gibi büyüyor. Birçok fabrika 2-3 aylık tatil yapıyor, birçoğu kapanı- yor. Sanayi krizden derin bir biçimde etkileniyor. Sendikalar hızla üye kaybediyor. Şimdiye kadar büyük bir direniş gelişmedi, ama bir çok işyerinde direnişler var.

17 Mayıs’ta Ankara’da  Uluslarası  Homofobi Karşıtı buluşma gerçekleşiyor. KAOS GL Derneği tarafından üç yıl önce başlatılan etkinlikle bu yıl Ankara dışınsda, İstanbul, İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Van’da gerçekleşiyor. 17 Mayıs günü geyler, lezbiyenler, biseksüeller, transeksüller ve heteroseksist baskıya karşı olanlar Ankara’da bir yürüyüş gerçekleştirecek. Sosyalistler eşcinsellerin kurtuluş mücadelesini destekliyor. Eşcinseller özgürleşmeden heteroseksüeller de özgürleşemez!

Şenol Karakaş
Rusya'da 1917 yılında gerçekleşen Ekim devrimi, aşağıdan sosyalizm geleneğinin en önemli halkasıdır. Aşağıdan bir harekettir, işçi sınıfının doğrudan eylemleriyle Çarlık rejimini ve burjuvaziyi devirdiği toplumsal bir eylemdir.
İşçiler grev komiteleriyle, fabrika direniş komiteleriyle, bu komitelerin birleşmesinden doğan "sovyet" adını alan örgütlenmeleriyle köylülüğün, askerlerin ve tüm ezilenlerin sözcüsü durumuna geldi. Bu örgütlenmeler doğrudan demokrasi üzerinde yükseldi.

Şırnak’ın Cizre İlçesinde, 19 Ekim 2008 tarihindeki gösterilere yapılan müdahalede 9 yaşındaki bir çocuk, kafasına aldığı gaz bombası darbesiyle yaralandı.
Siirt’te, 23 Ekim 2008 günü gece saatlerinde Seyrantepe Mahallesi'nde ateş yakan gruba müdahale eden polisin 12 yaşındaki Feyzullah Ene adlı çocuğu darp etti, darp sonucunda kolu ve kafası kırıldı.
397 kişi gözaltına alınırken, 29’u çocuk olmak üzere 208 kişi olaylar ile ilgili tutuklanmıştır. Bu sadece 2008 yılının Türkiye’de bilinen bilançosu…
Dünyada her yıl binlerce çocuk açlıktan, savaştan ölüyor ya da aileleri ölüyor onlar öksüz kalıyor, sayısız çocuk mülteci olarak hayatlarına devam ediyor. İnfaz bekleyen çocuk suçlular da cabası…

Roni Margulies
Kömür madencilerinin İngiltere’de 1984 grevi 18 ay sürmüş ve yenilgiyle sonuçlanmıştı.
Grev başladığında, Kömür Madencileri Sendikası (NUM) İngiltere’nin en eski ve en iyi örgütlü sendikalarından biri, madenciler de işçi sınıfının en eski mücadele geleneğine sahip, en mücadeleci kesimlerinden biriydi.
Margaret Thatcher iktidara geleli beş yıl olmuştu. Amerika’da Reagan, Almanya’da Kohl gibi, Thatcher da neoliberalizmin bayrağını yükseltmiş, sosyal devlete ve örgütlü işçi sınıfına karşı bilinçli, planlı ve acımasız bir saldırı başlatmıştı. İrili ufaklı direnişlerin hepsini elinin tersiyle savuşturmuştu; bir yandan işsizlik yükseliyor, bir yandan işsiz kalanlara verilen devlet yardımı kesiliyordu.

JİTEM kurucusu ve onlarca faili meçhul cinayetin sorumlusu emekli Tuğgeneral Levent Ersöz GATA’ya kapağı atmak için her yola başvurmuş.
Ersöz, 6 ay firar ettikten sonra tutuklanmış, Metris cezaevinden kalp krizi geçirdiği nedeniyle tahliye edilip Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne kaldırıldı. GATA, Ergenekon tutulusu generallerin kaçış noktası. Ersöz askeri hastaneye kapağı atabilmek için doktorlara ‘belimden aşağımı felç edin’ demiş, ‘eşi ile başbaşa iken yataktan düşerek başını yere vurmuş’ ve ayağını kırmaya çalışmış! Kendisine talebi üzerine bir de bakteri enjekte edilmiş!
Ersöz’ün oyunları darbecilerin çaresizliğini sergiliyor. Tutuklanmamak için felç olmaya çalışan bir general!

Türkan Saylan için feryat edenler, şimdi susuyor
Geçen hafta Ergenekon korosu işbaşındaydı. Türkiye'de darbelere ve sayısız suç ile cinayete imza atmış Ergenekon'a karşı soruşturmayı engellemek isteyenler Türkan Saylan'ın evi arandı diye ortalığı ayağa kaldırdılar. Sosyalist İşçi, Ergenekon korusunun yakında susacağını söylemişti. Sustular. İstanbul Poyrazköy'de İstek Vakfı'na ait olan ama nedense 1992'de beri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı SAT (Su altı taaruz) birlikleri tarafından kullanılan alanda yapılan kazılarda şimdiye kadar üç cephanelik bulundu.

Güney Afrika’da yayınlanan  Aşağıdan Sosyalizm gazetesinin editörü Claire Ceruti, geçen haftaki genel seçimlerin önemini anlattı.
 
Niçin bu seçimler Güney Afrika’da bu kadar çok heyecan yarattı?
ANC (Afrika Ulusal Kongresi) hükümetinin yeni liberal programının yarattığı öfke dalgası, bu hükümetin değişebileceği inancını yarattı. Geçen yıl, Thabo Mbeki, ülkenin kötü şöhretli yeni liberal başkanı, kendi partisi içerisinden gelen isyan sebebiyle istifa etmek zorunda kaldı. Bununla birlikte ırkçı ayrımcılık, kötü yaşam koşulları, düşük gelirler, düşük kaliteli işler ve hükümetin “şirket-dostu-politikaları” sonucu sokaklardaki muhalefet güç kazandı.

Domuz Gribi hızla dünyaya yayılıyor. Meksika'da 200 kişi öldü. Domuz gribi hastalığına yol açan A/H1N1 virüsü ABD ile Kanada'nın ardından Avrupa kıtasına da sıçradı. İspanya, Fransa, İngiltere ve Yeni Zelanda'da görülen virüs Avustralya'da da ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü, O 2003'te Kuş Gribi alarmından sonra Domuz Gribiyle dünya çapında sağlıkta olağanüstü hal ilan etti. AIDS, Ebola, SARS, KKKA ve Kuş Gribi'nden sonra iklim değişikliğinin sonucu ortaya çıkan bu yeni hastalığın aşısı yok.

Sosyalizm mücadelesi, ezilenlerin hareketi içindeki bir dizi farklı geleneğin de mücadelesidir. Popülist akım bu geleneklerin önde gelenlerindendir.
Popülizm marksizme karşı
"Halk", "halkın kutsal değerleri", "halka gitmek", "köylülüğün gücü", "az gelişmiş kapitalizm"," Afrika türü sosyalizm", "vatan cephesi", "Çarpık kapitalizm", "Halk cephesi", "Emperyalizme karşı kurtuluş cephesi", "faşizme karşı halk cephesi" gibi sayısız birbirine benzeyen tespit ve mücadele önerisi popülist geleneğin vazgeçilmez özellikleri arasında ilk sıradadır.

22 Mayıs Cuma
16.00 - 17.15 Susurluktan Hrant'a:
Darbe girişimlerini nasıl durduracağız?
17.45 - 19.00 Dünyada ve Türkiye'de krize karşı direniş
19.15 - 20.30 Kürt sorununda çözümün neresindeyiz?

Kapitalizmin krizi dünya çapında milyonarca işçinin işinden olmasına neden oldu. Hükümetler, işçileri değil, elbette şirketleri düşündü, kaynakları şirketlere aktardı, şirketleri, bankaları kurtardı.
Yine de kapitalizm kısa sürede krizi atlatıp toparlanacak gibi görünmüyor. Faturayı emekçilere yıkmaya devam edecek.
Üstelik bu sefer, kapitalizm iki krizi aynı anda yaşıyor. Ekonomik sallantının yanı sıra, önlenemezse tüm canlı yaşamını tehdit eden iklim krizi de tüm ağırlığıyla yaşanıyor.

Kürtlere ve Kürt örgütlerine gene saldırılıyor. Hertarafta DTP binalarına polis giriyor. Belediye binaları basılıyor. DTP üyeleri göz altına alınıyor.
Kürtler bu baskılara boyun eğmiyor. Bütün Kürt illerinde gösteriler var. Herkes ayakta. Ama saldırı durmuyor. Kürtlere vuruluyor.
14 yaşındaki Seyfi’ye kendisinden 3 defa daha iri bir Özel Güvenlik görevlisi elindeki uzun menzilli silahın dipçiği ile vuruyor. Seyfi’nin kafasını yarıp bırakıyor.

Bizler hergün kapitalizmin insanlar için en doğal ve en uygun yaşam biçimi olduğu yönünde propagandaya maruz kalıyor, dahası buna inandırılıyoruz.
Kapitalist sistemdeki eşitsizliğin, rekabetin ve çatışmanın kaçınılmaz olduğu, çünkü bunların insanın biyolojisi ve doğasından kaynaklandığı iddia edilir. Peki bu iddia gerçekten doğru mudur?
Geçen yıl İngiltere’deki bir televizyon kanalında “Kabile” adlı bir program yayınlanmıştı.

Şenol Karakaş
Geçen hafta Cumhuriyet elden gidiyor diye düşünenler Anıtkabir’e yürüdü. Cumhuriyet gazetesinin 19 Nisan tarihli manşeti şöyleydi: “Ataya şikâyet”.
Aynı günlerde nedense çok hızlı bir hassasiyet olarak yaygınlaşan “Türkan Saylancılık” etkisiyle, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği de “Kaygılıyız” pankartı açarak yürüyüşü yaptı.
Anıtkabir’e yapılan yürüyüşte, “Bilime uzanan eller kırılsın” sloganı atılmış.

Halkın Dostları Kimlerdir? Sosyal-demokratlarla nasıl savaşırlar?
Sol Yayınları, 1996
231 sayfa, 10 lira

8 Nisan 1887'de Lenin'in ağabeyi Rus Çarı’na suikast girişiminde bulunduğu için idam edildi. Lenin 17 yaşındaydı ve bu onun için bir şoktu. O güne pozitif bilimlerle meşgul olan ve ağabeyinin siyasetle ilgilendiğinin farkında bile olmayan genç Lenin bir tercih yapmalıydı.

Yüzleşme çoğu zaman insanı daha sağlıklı kılıyor. Bu yüzleşme, insanın kişisel tarihinde yaşadıklarıyla, gündelik hayatında karşılaştırdıklarıyla da olsa; sonucundaki ‘gerçeği bulma hali’, çok rahatlatıcı, hafifletici.  Üstelik hem fiziksel, hem de ruhsal açıdan. Hele, söz konusu olan, koca koca toplulukların, toplumların tarihiyle yüzleşmesi ise... Süreç hem çok sancılı, hem çok uzun olabiliyor.

Şirket kârları değil,
insan ve canlı yaşamı
Küresel Eylem Grubu, iklim değişikliğine karşı altıncı mitingini 25 Nisan'da gerçekleştirdi. "Küresel ısınmayı durdur, gezegeni kurtar" başlıklı mitingde kapitalist sınıfın fosil yakıtlara dayalı enerji tercihleri mahkum edildi. Güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapılması talep edildi.

Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası